diumenge, 22 de març del 2009

Activitat 1.3 C-Map

Aquesta activitat, o miniactivitat, ha resultat més dificultosa del què inicialment m'esperava. El fet de no dominar el programari és una dificultat afegida, a més del fet d'haver de sintetitzar tants conceptes en una representació de mapa conceptual. Espero haver-ho fet bé, i si no, no passa res, ho tornarem a intentar!!
Us adjunto la imatge del mapa conceptual que he presentat:


I també les conclusions de l'activitat:

Conclusions

El desenvolupament de l’activitat ha estat força dificultós, ja que demanava de dominar un programari amb el què gairebé no havia treballat mai, el C-Maptools. No obstant, tot i les dificultats inicials en el desenvolupament, l’aprenentatge aconseguit penso que ha estat molt enriquidor, no només a nivell de manipulació d’un nou entorn, sinó també en la reelaboració de premisses inicials de pensament envers el concepte de CTS.

Al llarg de les lectures, i durant el procés de plasmar les idees en el mapa conceptual, voldria destacar alguns dels nous aprenentatges que he pogut realitzar.

La concepció d’una estreta relació entre els conceptes fonamentals destacats al mapa, Ciència, Societat, Educació i Tecnologia. Aquest conceptes esdevenen vinculats per un flux d’interaccions entre ells, una realitat de convivència variant i viva, que permet produir canvis entre ells, alhora que els permet encara desenvolupar un espai d’especificitat i de individualitat en què no es veuen afectats per la resta d’elements. Aquesta relació és el que he intentat reflectir en el mapa mitjançant un espai anomenat “nucli d’interaccions”. La societat es beneficia dels coneixements adquirits per la ciència, coneixements que produeixen aplicacions pràctiques en la tecnologia, que al mateix temps, permet la seva aplicació en camps diferenciats, com ara el de l’educació. Però al mateix temps, cadascun d’aquests elements pot esdevenir motor de canvi i de progrés de la resta d’elements, de manera que la societat també crea necessitats que obliguen a la ciència a investigar i produir coneixement, o l’educació fa evident necessitats que demanen un avanç de la tecnologia per poder donar resposta a les mateixes. El nucli d’interacció ve a definir aquesta retroalimentació necessària entre els conceptes inicials, però deixa també un espai a la individualitat dels mateixos, que poden provocar canvis o generar nous escenaris sense dependre de la resta.

Amb la lectura del mòdul, de Julio Cabero, sorgeixen nous conceptes: la incorporació de les TIC en l’educació i la tecnologia educativa. L’aplicació didàctica de les TIC en l’àmbit de l’educació esdevé una nova font d’escenaris per l’aprenentatge, en el disseny, l’anàlisi, l’ aplicació i l’avaluació de situacions mediades d’aprenentatge. Les TIC com diu Cabero al mòdul, “faciliten i estimulen la intervenció mediata sobre la realitat, la captació i la comprensió de la informació i la creació d’entorns diferenciats que afavoreixen els aprenentatges i el desenvolupament d’habilitats cognitives en els subjectes”. Aporten a l’educació una nova didàctica dels processos d’ensenyament aprenentatge (AE), facilitant d’aquesta manera un entorns d’aprenentatge significatiu per a l’alumne, que pot experimentar i interactuar amb els coneixements dins d’entorns controlats i segurs.

Al llarg de l’activitat, amb l’ajuda de les lectures, i especialment del debat i les aportacions dels companys he pogut anar ampliant el mapa de les relacions existents en la CTS, de manera que he pogut assimilar noves interrelacions i estructures de coneixement. L’entorn del programari C-Maptools, també ha contribuït en gran manera a poder organitzar aquests coneixements, permetent una estructuració clara i representativa dels sabers conceptuals, donant com a resultat un aprenentatge tant conceptual com manipulatiu.


I això és tot per ara, fins la propera!!



dilluns, 2 de març del 2009

Avaluació Inicial

Aquí teniu el contingut de l'exercici d'avaluació inicial d'on em situo:



TE2) L’objecte fonamental de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents: _6___
TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement : 10_____
CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors: 9____
DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social: 10_____
CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge: 8___
DT2) La tecnologia és força neutral en relació a prejudicis, valors i actituds: 5____
DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal: 6____
TE1) La Tecnologia Educativa ha d’assegurar un bon domini de les TIC: 5______
DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim: 7____
TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes: 7______




El meu primer mapa conceptual, encara no havia descarregat el programa de cmaps!!





























I finalment, les conclusions inicials a què vaig arribar,


"En aquesta primera activitat m’he quedat una mica sorprès, ja que no esperava que l’assignatura tingués tant relació amb la reflexió teòrica entorn al progrés tecnològic i científic, sinó que m’esperava quelcom més aplicat a l’entorn docent. Tanmateix, suposo que això només és un tastet del que serà l’assignatura i segurament al llarg del trimestre les meves expectatives aniran adequant-se al temari de la mateixa.
La meva pràctica professional difereix molt dels entorns formals d’aprenentatge, i molt sovint, durant les assignatures del UOC m’ha costat situar-me en aquests contexts, però sempre he pogut aprendre coses útils pel meu dia a dia professional, i espero que en aquesta assignatura sigui el mateix
."



Doncs, amb això ja en tenim! ara a comentar-ho!

Alguns recursos prou coneguts però útils









Benvinguts/des

Benvinguts i benvingudes al Blog de Noves tecnologies. Anirem introduïnt mica en mica tot allò que faci referènci a l'assignatura així com les avaluacions personals de les diferents activitats que vagi realitzant.
Així que... fins aviat!